PedaCasting

PedaCasting

Itk-päivillä oli monta mielenkiintoista luentoa. Jäin pohdiskelemaan luentoa Ilmiöpohjaista oppimista yli rajojen. Ilmiöpohjaisuus on ollut pienten lasten opetuksen perustana kautta aikojen. Se on yksi ihmisen luontainen tapa oppia. Kiinnostavat ilmiöt ovat osa oppijan merkityksellisiä kokemuksia. Olikin kiinnostavaa kuulla, että tämä pienten lasten pedagogiikan perusteena oleva oppimismalli on nyt myös mm. lukio-opetuksessa pelkän ainekeskeisyyden sijaan. Pelkäänpä, että meillä esiopetus on jossain määrin painottumassa ainejakoisiin opetuskokonaisuuksiin, kun sen sijaan meillä olisi perinteinen lasta kiinnostavien aihekokonaisuuksien hyödyntäminen mahdollista.

Oppimisilmapiirin luomisessa on tärkeää, että oppija pystyy kiinnittämään opetettavan aineksen johonkin "miellekarttaansa". Pienille lapsille karttaa pitää "piirtää", mutta miten aikuisten päähän piirtäisimme karttaa uusia teknologioita hyödyntäen?

Katselukerrat: 75

Kommentoinut Anne Rongas 16. toukokuu 2009 20:21
Mielenkiintoinen huomio Sonja tuo, että esikoulussa ollaan menossa kohti ainejakoisuutta.

Kysymys on pitkälti tietokäsityksestä. Jotenkin edelleen taustalla jyllää ajatus tiedosta toistettavana tietosanakirjamaisena omaisuutena, jota voidaan tankata koulussa (ja esikoulussa).

Nykymaailmaan sopii kuitenkin paremmin ajatus tiedosta taitona käsitellä tietoa, kykynä hankkia ja työstää tietoa, tiedosta yhteisön, verkoston ja kulttuurin yhteisenä varantona, jota kukaan yksilö ei koskaan pysty yksin riittävästi pitämään hallussaan. Tutkiva oppiminen, keksivä oppiminen, yhteistoiminnallinen oppiminen yms. pedagogiset mallit tukevat hyvin tämän tyyppistä lähestymistä tietoon ja oppimiseen.

Kannattaa myös tutustua Otavan opiston ensi vuoden ilmiöpohjaisuus -projektiin, jonne kaikki kiinnostuneet verkkokummit ovat tervetulleita.
Kommentoinut Sonja Hälikkä 18. toukokuu 2009 08:02
Toivon mukaan ainejakoisuus näyttäytyy vain joissakin esiopetuspaikoissa. Jos esiopetus toteutetaan fyysisesti koulun tiloissa, voi ympäristö ohjata toiminnan järjestämistä koulumaiseksi. Uskon kuitenkin varhaiskasvatuspedagogiikan olevan sen verran vahvaa, että ilmiöpohjaisuus säilyy ainakin jollain tasolla. Esiopetuksen plussapuoleksi voi lukea sen, ettei tiettyjä oppimistavoitteita tarvitse samassa määrin valvoa kuin koulussa. Tavoitteita tietysti on, mutta oppijan mielenkiinnot ja oppimisen eteneminen yksilön omaan tahtiin on helpompi huomioida. Erityisesti haluaisin nähdä lapsen merkityksellisten kokemusten näkyvän opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kommentti

Sinun tulee olla PedaCasting:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon PedaCasting

Uusimmat tapahtumat

senja repo on nyt jäsen: PedaCasting
Heinä 6, 2010
Kari Kuikka on nyt jäsen: PedaCasting
Maalis 15, 2010
Heikkala Harri liittyi käyttäjän Anne Rongas's ryhmään
Pikkukuva

Pedagogiset mallit

Esitellään ja tutkaillaan erilaisia pedagogisia malleja ja niiden soveltamista verkkotyöskentelyyn.
Tammi 13, 2010
Heikkala Harri on nyt jäsen: PedaCasting
Tammi 13, 2010

Ryhmät

© 2017   Created by Pasi Silander.   Toiminnon tarjoaa

Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot