PedaCasting

PedaCasting

TEEMA 7: Aktiivinen kansalaisuus koulun arjessa – näkökulmana tieto- ja viestintätekniikka

Tutustu Pedacastin-koulutuksen seitsemänteen teemaan aineistowikissä: Aktiivinen kansalaisuus ja tvt:n käyttötaidot.

Oletko toteuttanut jotain aktiivista kansalaisuutta edistävää? Kuvaile. Voit myös kertoa ideasi tai haaveesi sellaisesta opetukseen liittyvästä toiminnosta, joka tukee tvt:n avulla aktiivista kansalaisuutta.

Voit myös pohtia, mitä edellytyksiä toimiva aktiivinen kansalaisuus vaatii koulussa eri toiminta-alueilla (vertaa teemaan Oppilaitos tietoa tuottavana organisaationa):
1. Työyhteisön toimintakulttuuri ja organisaation toiminta
2. Opettajan osaaminen ja osaamisen kehittäminen
3. Oppilaan/opiskelijan oppiminen – oppijan arki

Sometu-verkostossa on pohdittu monipuolisesti tietoyhteiskuntavalmiutta. Voit osallistua keskusteluun.
Sometu-verkostossa on myös Tulevaisuus-ryhmä, siellä voit osallistua keskusteluun tulevaisuuden aktiivisesta kansalaisuudesta kouluissa.

Katselukerrat: 52

Vastaa tähän

Vastaukset tähän keskusteluun

Kriittinen pedagogiikka (Esim. Paulo Freire) ja Radikaali kasvatus (Juha Suoranta) edustavat ajattelua, jossa oppilaita kannustetaan kyseenalaistamaan olemassaolevia järjestelmiä ja vastustamaan yhteiskunnassa olevia epäkohtia. Koululaitos on perinteisesti ollut järjestelmää ylläpitävä, auktoriteetteja kunnioittava. Koulussa pyritään sovinnaisuuteen ja tasapäisyyteen. Kuitenkin on niin, että kehitystä ei tapahdu, ellei ole eriäviä mielipiteitä. Mielestäni oppilaita on kannustettava osallistumaan, ottamaan kantaa ja vastuuta jo pienestä pitäen. Hyviä foorumeita tähän opetteluun ovat jo aiemmin mainitut oppilaskunta- ja Vihreä lippu-toiminta.

Koulu on monella tavalla puolustuskannalla. Yhteishenkeä kasvattaa yhteisen "vihollisen" tunnistaminen ja omien etujen puolustaminen. Koulun on oltava ylpeä itsestään ja ajateltava niin, että meidän koulu on tärkeä. Vanhempien ja oppilaiden mukaan otto esim. tulevien remonttien suunnitteluun, avaa silmiä näkemään, miten koulua voisi kehittää. Koulu ei saa vetäytyä kilpikonnamaiseen puolustusasemaan, vaan avattava ovet ja ikkunat.
Blogien, valokuvien ja myös virallisten dokumenttien esillelaitto esim. wikeihin avaa ulkopuolisille kanavan nähdä, mitä koulun sisällä tapahtuu. Samalla se herättää kiinnostuksen.
Tuosta Jukan vatauksesta innostuneena lähdin pohtimaan tvt-taitoja ja nimenomaan oppilaan roolia aktiivisena sisällön ja uuden tiedon tuottajana. Kimmoke tuli oikeastaan siitä oivallukseta, että esim. oppilaskuntatoiminta voi olla hyvinkin vireää ja aktiiveille mielekäs vaikuttamisen foorumi, mutta suurimalle osalle koulun oppilaita tämä työ jää piiloon. Vain huippu näkyy eli mahdolliset tapahtumat jne. Tieto- ja viestintätekniikan avulla työ voisi tulla näkyvämmäksi esim. verkkolehden tai oppilaskunnan avoimen foorumin kautta. Useamman oppilaskunnan jäsenen ääni tulisi kuuluvaksi.

Oppilaat ovat aina tuottaneet paljon: aineita, esseitä, tutkielmia, kuvia, karttoja, lauluja, tansseja. Suurin osa tästä oppimisen aarteesta jää näkymättömäksi tai kerran opettajan lukemaksi tai katsottavaksi. Kaiken julkaiseminen voisi olla liian suuri haaste, mutta jokaiselta jonkin tuotoksen julkaiseminen rohkaisisi, kannustaisi jatkamaan ja nostattaisi kouluyhteisön henkeä osaamisen hautomona. Tietenkin koululehtiä on julkaistu aiemminkin ja luettu ahkerasti, mutta tvt helpottaa julkaisutoimintaa ja säilöö samalla aineistoa yhteiseksi alati rakentuvaksi kirjastoksi.

Itse olen huomannut sen ilahduttavan seikan, että työn laatu paranee, kun tekijä tietää työnsä tulevan julkaistuksi. Kun olen toteuttanut valokuvakurssia Flikrissä nyt muutaman vuoden, olen vain voinut ihmetellä oppilaiden upeita kuvia, jotka ovat saaneet kurssin ulkopuolistakin huomiota ja kannustavia sanoja ammattimaisemmilta kuvaajilta. Nähdyksi tuleminen tuo esiin oppijassa parhaat puolet ja toimii kannustuksena taas uusiin haasteisiin.

Aktiivista kansalaisuutta voitaisiin opiskella kouluyhteisössä aivan niillä taidoilla, jotka meillä jo on - taidot pitäisi vain tuoda esiin. Meitä Taitajia on monenlaisia. Kaikille ei sovi sama sorvi. Konepajalla yksi hitsaa, toinen käyttää sitä sorvia, toisen käsissä on jyrsinkone ja yhdellä edessään aarpora. Kaikki tekevät osia koneeseen, jonka tulisi toimia rasvattuna harmoonisesti yhteen sopivin osin. Tvt on rasvaa rattaissa! :) Kirjoitti: Mettallimiehen tyttö
Haaveena oli, että ISOverstaan riviopettajat olisivat lähteneet kirjoittamaan ISOverstaan yhteiseen blogiin. Parisenkymmentä tunnuspyyntöä jopa sain, mutta siihen se sitten jäi. Yksikään ei rohjennut kirjoittaa sitä ensimmäistä blogiviestiä, joka olisi ehkä aktivoinut muita. Mutta toivo elää edelleen! Kirjoittaminen avoimeen verkkoon olisi minusta yksi askel kohti aktiivista kansalaisuutta - jaettaisiin omia kokemuksia kollegoille.

RSS

Uusimmat tapahtumat

senja repo on nyt jäsen: PedaCasting
Heinä 6, 2010
Kari Kuikka on nyt jäsen: PedaCasting
Maalis 15, 2010
Heikkala Harri liittyi käyttäjän Anne Rongas's ryhmään
Pikkukuva

Pedagogiset mallit

Esitellään ja tutkaillaan erilaisia pedagogisia malleja ja niiden soveltamista verkkotyöskentelyyn.
Tammi 13, 2010
Heikkala Harri on nyt jäsen: PedaCasting
Tammi 13, 2010

Ryhmät

© 2017   Created by Pasi Silander.   Toiminnon tarjoaa

Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot