PedaCasting

PedaCasting

Katso ja kuuntele aiheeseen liittyvä videoleike ja tutustu muuhun v... Esittele jokin toteuttamasi oppimistehtävä, jossa oppijat ovat olleet aktiivisina tiedontuottajina. Voit myös haastatella kollegaasi.

Kuvaile ja pohdi esittelemääsi toteutusta esimerkiksi seuraavien apukysymysten avulla:
Kytkeytyykö oppijoille annettu tehtävä johonkin pedagogiseen malliin?
Kuinka avoin tehtävänasettelu oli? Ohjasiko se toistamaan tietoa vai tuottamaan sitä?
Mikä sosiaalisen median rooli oli tehtävässä (vertaa tilanteeseen, jossa toteutus tapahtuisi ilman tekniikkaa luokkatilassa)?
Miten oppijat suhtautuivat tehtävään?
Miten tuotoksia arvioitiin? Kohtasitko ongelmia arvioinnissa?
Miten kehittäisit tehtävää?
Millaisia ajattelun taitoja tehtävä edisti?
Voiko tehtävää soveltaa johonkin muuhun tilanteeseen?

Katselukerrat: 54

Vastaa tähän

Vastaukset tähän keskusteluun

Kuvataidetta tutkivan oppimisen jäljillä

Tutkivan oppimisen mallissa tuntuisi olevan aineksia kuvataiteenkin opiskeluun. Yhteisöllistä tiedonrakentelua kontekstin luomisesta asti minunkin tulisi kyllä opetusmenetelmiini liittää. Joitain piirteitä mallista olin löytävinäni mediataiteen tehtävästä lukion KU3 Media ja kuvien viestit kurssilla.
Kurssi toteutettiin osittain Ning ympäristössä, jossa meillä oli tehtävät, linkit, keskustelu- ja julkaisukanava.

Kuvataiteessa pyrin siihen, että tuotos olisi aina kuvaa. Tekstiäkin tuotetaan, mutta jos esim. tutustumme mediataiteeseen, teemme ja julkaisemme sitä myös itse. Tässä tehtävässä tutustuimme mediataiteen historiaan kevyellä luentoalustuksella ja muutamia näytteitä tutkimalla. Tämän jälkeen opiskelijat valitsivat itselleen parin, jonka kanssa he katsoivat AV-arkin sivuilta city life-videoteoksia ja suunnittelivat Kotkan city life mediataideteoksiaan. Tarkoituksena oli, että opiskelija löytäisivät videoteoksista jonkin teoksen, jossa olisi kenties jokin inspiroiva metodi tai aihevalinta, jonka pohjalta he itse lähtisivät videota toteuttamaan. Elokuvan keinoja käytiin läpi kevyesti taululla. Editointi tapahtuisi Movie Makerilla.

Työ lähti käyntiin koulun tietoteknisistä rajoitteista huolimatta innostuneesti ja kännykkäkameroilla ja videokameralla materiaalia kuvattiin. Tässä kohta tuli sitten aika vastaan kaikkien teknisten ongelmien kanssa ja vain yksi teos valmistui.

Tehtävä oli mielestäni ajankohtainen ja uutta tietoa omasta ympäristöstä tuottava, mutta toteutuksen ongelmat olisi voitu välttää sijoittamalla tehtävä alkukurssiin (aikaa kuvauksille ja yllätyksille). Ensi vuonna koulussamme on uudet koneet ja videotiedostojakin varten uudemmat ohjelmat ladattuna, niin eiköhän sitten jo onnistu AV-arkin viedoiden katsominen koulussakin.

Sosiaalisen median työkaluja olisi voinut käyttää tehokkaammin. Opiskelijat eivät julkaisseet alustavia suunnitelmiaan, kuten aluksi oli tarkoitus. Mediataiteen kenttää olisi voinut yhdessä kartoittaa tarkemminkin. Nyt muutamat opiskelijat löysivät Delicious palveluun linkkejä palvelemaan Ning ryhmää KU3 tagilla. Tiedon rakenteluun olisi voinut käyttää myös jotakin miellekarttaympäristöä.

Ajatteluun tuli toivottavasti jokin uusi näkökulma omaan kaupunkiympäristöön. Elokuvallinen ajattelu ja kuvanlukutaito kehittyi. Samantyyppistä lähestymistapaa voisin ajatella esim. arkkitehtuurin ja graafisen suunnittelun opiskeluun. Historia>ajankohtaisuus>oma kokemus>tuottaminen>julkaisu>uusi näkemys>keskustelu>palaute.

Tekniikka takkuili, mutta mahdollisti kurssilla monipuolisen tiedonhaun ja lähteiden yhdistelemisen omaan tekemiseen.
Tällä hetkellä meneillään on uskonnossa (6lk) tehtävä, jossa etsimme Lähimmäisen rakkauden-patsaalle saajaa. Olemme jakautuneet maanosaryhmiin. Jokainen maanosa esittelee yhden ehdokkaan.(esimerkiksi Aasia - äiti Teresa, Afrikka - Desmond Tutu) Ryhmä on ensin pohtinut mitä lähimmäisen rakkaus tarkoittaa, millä kriteerein palkinnon voi luovuttaa jne. Aivoriihen tulokset kirjattiin kaikille näkyviin ja oman ryhmän käsitekarttaa sai täydentää keskustelun pohjalta. Nyt olemme käyneet tutustumassa kaupunkimme kirjastojen tietokantaan ja olemme menossa artikkelivarastoa penkomaan pääsiäisen jälkeen. Ryhmä alkaa kirjoittaa puhetta "kokoustamme" varten eli esittelevät ehdokkaansa. Puheet kirjoitetaan verkkolehteen ja siellä jokaisen täytyy käydä lukemassa puheet ja kommentoida. Teemme vielä viimeiset viilaukset ja sitten viimeistellyt puheet luetaan "kokouksessamme", jossa ope toimii puheenjohtajana. Opettelemme samalla kokoustekniikkaa ääntenlaskijoineen ja sihteereineen. Kuviksessa valmistamme patsaita kierrätysmateriaalista.

Mielestäni tehtävänanto oli melkoisen avoin. Oppikirjassa ei tietoa henkilöistä ole. Käytämme siis useita eri lähteitä. Sosiaalisen median mukaantulo auttaa siinä, että verkossa tekstit ovat luettavissa, ja jokainen saa kommentoida muiden puheita, mutta myös vertailla miten oman ryhmän puhe pärjää tulevassa kokouksessa.
Voi miten mainio esimerkki Lea. Jos nuo tuotokset ovat avoimessa verkossa, niin laita linkki. Rakenne sopisi moneen muuhunkin yhteyteen.
Projekti on vielä alullaan, mutta aivoriihestä syntyneet kysymykset ovat jo verkkolehdessä. Pääsiäisen jälkeen alamme vasta kehitellä varsinaisia tekstejä. Verkkolehteen pääseen luokkani sivulta:
http://www.peda.net/veraja/elimaki/koria/luokat/6b
Mielestäni peda.net-palvelut toimivat mainiosti, ainakin alakoulussa.

Lean esimerkit ovat hienoja. Lainaan varmasti ideoitasi jatkossa.
Meidän aikuislukiossa opettajat ovat myös ihastuneet Pedanettiin, vaikka tai just siksi, että se on helppo palikkamallinen. Teillä on selvästi joku käynyt css-koulutuksen :-) Toteutuksenne on hyvä esimerkki myös siitä, että hyvin jäsennelty idea on tärkein juttu. (Mistä tuli mieleen, että harvoin enää näkee missään erikoishärpäkkein kruusailtua Power Point -esitystä, tai vilkkuvan välkkyviä verkkosivuja, olipa sekin villitystä.)
Tosi hieno monta asiaa yhdistävä projekti teillä siellä käytössä! Kuopiossakin opet tykkää Veräjästä. Viimeksi tällä viikolla VESO-iltapäivän tuloksena nousi toive erityisestä Veräjä-koulutuksesta. Siellä tämäntyyppiset autenttiset esimerkit ovat sitten kullan arvoisia.
Talvella vedin perusopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajien koulutusta, jossa tavoitteena oli saada opettajia hyödyntämään verkkoa opetuksessaan. Yhtenä oppimistehtävänä oli etsiä ja jakaa oppiaineeseen liittyviä linkkejä. Siis hyvin toistavaa toimintaa, tavoitteena oppia käyttämään wikiä ja (piilo)ohjata jakamisen kulttuuriin. Sosiaalisen median työkaluna käytimme wikispaces-wikiä, jonne olin perustanut kullekin oman sivun. Opettajat kyllä lähtivät aarteenetsintään, mutta aktiivinen tuottaminen, eli linkkien kerääminen sinne wikiin ei tuottanut suurtakaan tulosta. Julkiseen verkkoon kirjoittaminen oli varmaankin yksi este, toinen yksinkertaisesti teknisten taitojen puuttuminen. Kahden eri web-sivun välillä liikkuminen, linkkiosoitteen kopioiminen yms. ei ollut kovinkaan sujuvaa. Innostusta tehtävä kuitenkin herätti paljonkin, koska he tajusivat kuinka paljon hyvää materiaalia verkosta löytyy. Koulutuksen jälkeen oli pakko todeta, että verkkovuorovaikutus tulee sitten vasta seuraavassa vaiheessa. Hienoa, että pääsivät alkuun verkkomatkallaan!

RSS

Uusimmat tapahtumat

senja repo on nyt jäsen: PedaCasting
Heinä 6, 2010
Kari Kuikka on nyt jäsen: PedaCasting
Maalis 15, 2010
Heikkala Harri liittyi käyttäjän Anne Rongas's ryhmään
Pikkukuva

Pedagogiset mallit

Esitellään ja tutkaillaan erilaisia pedagogisia malleja ja niiden soveltamista verkkotyöskentelyyn.
Tammi 13, 2010
Heikkala Harri on nyt jäsen: PedaCasting
Tammi 13, 2010

Ryhmät

© 2017   Created by Pasi Silander.   Toiminnon tarjoaa

Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot